EZRA FURMAN – ALL OF US FLAMES

Artiest info
Website
facebook
Label: Bella Union Records
distr.: PIAS

‘Under the orderly surface of the life of lies, there lumbers the hidden sphere of life in its real aims, of its hidden openness to truth. This I where the potential for communication exists, but this place is hidden and therefore, from the perspective of power, very dangerous. The complex ferment that takes place within it goes on in semidarkness, and by the time it finally surfaces into the light of day as an assortment of shocking surprises to the system, it is usually too late to cover them up in the usual fashion’.

Dit zijn de betekenisvolle woorden uit een politiek essay dat de Tsjechische toneelschrijver, politiek dissident en later de eerste president van Tsjechië Václav Havel in oktober 1978 heeft gescheven. Deze woorden staan nu ook weergegeven op de binnenzijde van het songtekstenboekje bij het nieuwe album “All Of Us Flames” van de 36-jarige Amerikaanse zangeres, songschrijfster en gitariste Ezra Furman uit Chicago die van 2006 tot 2011 de Joodse bi-seksuele en transgender leadzanger(es) was van de vierkoppige rockformatie ‘Ezra Furman And The Harpoons’.

Sinds 2012 bracht hij/zij/het vijf soloplaten uit met “The Year Of No Returning” uit 2012, “Day Of The Dog” uit 2013, “Perpetual Motion People” uit 2015, “Transangelic Exodus” uit 2018 en “Twelve Nudes” uit 2019. Dit jaar volgt daar dus met “All Of Us Flames” een zesde album op dat Ezra Furman vorig jaar in april en mei in Los Angeles heeft opgenomen met de begeleidingsgroep ‘The Visions’ die bestaat uit Ben Joseph, Jorgen Jorgensen en Sam Durkes.

Ezra Furman heeft vier jaar geleden een boek geschreven over het in 1972 verschenen legendarische album “Transformer” van Lou Reed en in 2019 componeerde deze als transgender-vrouw aan te spreken artieste de soundtrack van de populaire Britse ‘Netflix’-komedieserie “Sex Education” die toen ook op plaat is verschenen en die wij in de lente van 2020 voor ‘Rootstime’ van een zeer positieve recensie hebben voorzien.

Vorige maand waren er nog optredens van Ezra Furman in België en Nederland waarbij zij het nieuwe album “All Of Us Flames” aan het Benelux-publiek heeft geïntroduceerd. Die twaalf tracks tellende plaat werd geproducet door John Congleton die in het recente verleden ook de producer was van albums van ‘Future Islands’, Sharon Van Etten en Angel Olsen. In de songteksten van de indie rock-nummers op deze plaat breekt Ezra Furman een lans voor de onderdrukten, de minderheden in de maatschappij, de Joden en de LGBTQ+-gemeenschap waartoe ze zelf dus ook behoort.

De soms zwaar beladen thematiek in deze songs zorgt er voor dat ze niet zo eenvoudigweg te absorberen en te verteren zijn. Er werden in de voorbije maanden al enkele singles uit “All Of Us Flames” getrokken maar tot grote hitsuccessen hebben die niet meteen geleid. Toch zijn de twee songs die we op de bijgaande video’s laten horen best wel mooi om te beluisteren: eerst krijgt u de ballad “Point Me Toward The Real” aangeboden en daarna volgt het op een repetitief melodietje gepresenteerde nummer “Forever In Sunset”.

“Dressed In Black”, “Book Of Our Names”, “Poor Girl A Long Way From Heaven”, “Temple Of Broken Dreams” en de melancholische albumafsluiter “Come Close” zijn andere nummers uit “All Of Us Flames” die ons toch wel wisten te bekoren. Meestal beginnen deze liedjes zeer sober en rustig om daarna via een repetitieve melodie langzaamaan uitgebouwd te worden tot epische indie rocksongs.

(valsam)